Videot

Olen aloittanut tekemään videoita omasta järjestelmästäni Youtubeen. Päivittelen tilannetta tälle sivustolle, kun niitä tulee lisää. Tässä vaiheessa:

Puulämmitys ja varavoima
Meillä ei ole keskuslämmityksen lisäksi varaavaa tulisijaa, joten olen varautunut pitkään jatkuvaan sähkökatkoon 1 kw tehoisella aggregaatilla. Tällä saadaan ladattua varaaja ja jaettua lämpö sisätiloihin. Lisäksi teho riittää jääkaappiin, pakastimeen ja ilmanvaihtoon. Näidenkin jälkeen jää pieni reservi esimerkiksi valaistukseen ja kommunikaatiovälineiden lataukseen.
Olen rakentanut hyvin yksinkertaisen jakeluverkon, joka on muusta sähköjärjestelmästä täysin erillinen. Siihen kuuluu syöttöpistoke ja 4-reikäinen pistorasia pannuhuoneessa ja 4-reikäinen pistorasia keittiössä JK/pakastimen takana. Tarvittaessa niistä jatketaan jatkojohdoilla. Kaikki pannuhuoneen laitteet on liitetty verkkoon pistotulpilla.
Aggregaatin mitoitukseen olen päätynyt sen pienen kulutuksen kautta. Nimelliskulutus on 2,5 dl/h, eli parilla litralla pystyy polttamaan pesällisen puita ja jakamaan energian käyttöön. Polttoainehuolto koostuu kahdesta 60 litran peltitynnyristä, joista toinen on aina täynnä ja toinen käytössä. Siitä tankkaan ruohonleikkurin, moottorisahan jne. ja sisältö riittää useaksi vuodeksi. Pienkonebensiiniä käytettäessä tämä ei ole ongelma, koska se säilyy. Tällä pärjäisi kuukauden päivät talvipakkasella ilman valtakunnanverkon sähkönsyöttöä. Toivottavasti ei tarvitse koskaan kokeilla!